Ortopedik yatak nedir

Ortopedik yatak nedir? Nasıl seçilmelidir?

Ortopedi; kas ve iskelet sistemini, sorunlarını inceleyen ve tedavilerini araştırmaya yönelik tıp uzmanlık dalıdır. Ortho(düzgün) ve Paedia(çocuk) kelimelerinin birleşimiyle türemiştir. Günümüzde ortopedi, bilim dalı olmanın yanında, özellikle yatak ve mobilya araştırırken "ortopedik" kelimesi ile karşımıza sıkça çıkıyor. Ortopedik yatak, ortopedik sandalye yada ortopedik kanepe kelimelerini sık sık reklamlarda yada bir mobilya mağazasında müşteri temsilcisinin dilinde bulabilirsiniz. Evet insanların dikkat etmesi gereken bir konu fakat ortopedik ürünler hakkında o kadar çok yanlış bilinen doğrular var ki.. Bu yazımızda sizlerle yatak özelinde ortopedik ürünlerin gereklilikleri ve bunları nasıl seçmemiz gerektiği konusunda fikirlerimizi paylaşacağız. 

Ortopedik yatak nedir? 

Öncelikle sorunlarımızı doğru tanımlamamız gerekiyor. Uyku kalitesinin bozukluğu sebebiyle yaşanan en yaygın sorunların başında bel ve sırt ağrıları ile güne başlamak gelir. Vücudumuz yapısı gereği uzun süre bulunması gerektiği formunun dışında kaldığında kasılan kaslarımız sinir uçlarımızı uyararak ağrı hissini bizlere duyurur. Böyle bir sorunun önüne geçmek için ilk önce yapmamız gereken şey, kan dolaşım sistemimizi yormayacak şekilde vücudumuzun normalde olması gerektiği formunu koruyacak yatak seçimini yapmak. Kısaca ortopedik yatağın tanımını yapmış olduk esasında. 

Ortopedik yatağın net bir reçetesini sunmak mümkün değildir. Çünkü kişilerin vücut ağırlığı, vücut ağırlık dengesi, yatış pozisyonu ve uyku alışkanlıkları farklılık göstermektedir. Her birey ortopedik yatak yorumunu kendisi için yapmalıdır. Burada asıl dikkat edilmesi gereken konu vücudumuzun yatağa uyguladığı basınca karşılık yatağın bu basıncı her ağırlık noktası için farklı tepki vererek, baş, sırt, bel ve kalça merkezlerimizi mümkün olduğunca aynı çizgide tutmasıdır. Böylece omurgamız yan, sırtüstü yada yüzüstü yatsak bile mümkün olduğunca düz kalacaktır. Dilerseniz yatakta kullanılan katmanların bu dengeli basınca etkilerinden bahsedelim.

Ekonomik olması ve birbirinden bağımsız çalışarak vücudun formunu koruyan en yaygın katmanlardan biri paket yaydır. Paket yaylı yataklarda her bir paket birbirinden bağımsız çalıştığı için vücudun hangi bölgesinden ne kadar basınç uygulanıyorsa yatak o derece tepki verir. Bu sayede yatak vücudunuzun formunu mümkün olduğunca korumaktadır. Paket yayın içinde kullanılan çelik telin kalınlığını ve yayın uzunluğunu değiştirerek paket yayın sertliği değişebilmektedir. Yatağın tüm bölgesinde tek çeşit paket yay kullanılmasının yanında farklı sertlik derecelerine sahip paket yayları tek yatakta kullanarak daha etkili bir konfor sağlanabilmektedir. 7 zone paket yay yatak yada 5 zone paket yaylı yatak adlarıyla duyduğunuz teknoloji tam olarakta bu bahsettiğimiz ürünlerin ifadesidir. Baş, sırt, bel, kalça, bacak, diz, ve ayak gibi bölgelerde farklı sertlikte paket yaylar kullanılarak konfor maksimum seviyeye taşınmaktadır. Ortopedik yatak için yeterli midir? Tek başına hiçbir ürün tam ortopedik yatak tanımını dolduramaz. 

Ortopedik yatakların vücudun tüm bölgelerini kavraması beklenir. Bu noktada Visco sünger imdadımıza yetişiyor. Visco yataklarda kullanılan visco sünger katmanı sayesinde yatağımız boşta kalabilecek bölgelerimizi destekler ve bir nevi hafızasında tutar. Visco sünger yattığımızda uyguladığımız basınç ve vücut sıcaklığımızın etkisiyle vücudumuzun şeklini alır. Bir yatağın tamamının visco süngerden yapılması çok mantıklı değildir. Genelde belirli katmanların üzerinde bir kesit olarak kullanılan visco sünger, bu haliyle daha konforludur. Visco sünger katmanı, sünger yatakların üzerinde yada paket yayı katmanının üzerinde kullanılarak mevcut konforu katbekat artırır. Destek etkisi sayesinde omurgamızın pozisyonunu korumasını ve kan akışımızın bozulmamasına olumlu etki sağlar. Visco sünger katmanını yataklarda ideal olarak 5 ile 7 cm aralığında kullanmak gerekmektedir. 5 cm altında kullanılan visco özellikli yataklarda visco sünger özelliğini tam olarak hissettiremezken, 7 cm üzerinde visco katman kullanılan yataklarda vücut yatağın içerisine fazla gömülerek rahatsız bir uykuya sebep olur. Visco süngerler hava alan boşluluk yapıları sayesinde hijyenik ve antibakteriyel özellikte taşımaktadır. Aynı zamanda kötü koku oluşmasına da sebep vermez. Visco süngerlere ek özellikler konularak soğutuculu özelliği verilerek gece uykuda yaşanılan terlemenin önüne geçilebilmektedir. Yada anti-statik özellik eklenerek vücudumuzda biriken enerjiyi atmamızı sağlar. 

Bir yatağın ortopedik tanımını alabilmesi için kullanılan en yaygın iki ürünün tanımını yapmış olduk. Bu iki katmanla %100 ortopedik bir yatağa kavuşabileceğinizi söylemeke yanlış olur fakat en çok dikkat etmeniz gereken ve en popüler kullanılan katmanlar olduğu için detaylı bilgi sunduk. Ortopedik yatak seçiminde bu iki katman haricinde kullanılan kumaş, diğer katmanlarda kullanılan sünger yoğunlukları gibi detaylara dikkat etmenizi öneririz. Ya da hiç kendinizi yormadan Moln müşteri temsilcilerimizden destek alarak sizin için en uygun Moln yatağı seçeceksiniz. Üstelik 100 gün deneme süresi sonrası hiçbir ek ücret ödemeden sorgusuz sualsiz iade edebilirsiniz. İsveç yatak teknolojileri moln.com.tr ile artık Türkiye'de. 

 

Yorum Bırakın

Lütfen yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.

Bu site hCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için hCaptcha Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Uyku Konforu İçin Aradığınız Herşey Moln Blog'da